Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
|
FOX DHX 4.0 - Jak ustawiać i regulować
|
|
| qtper |
Dodany dnia 06.02.2010 11:25
|
|
Fox DHX 4.0 coil 8.5x2.375", ProPedal and rebound adj., bottom out control and IFP pressure,, M:500, Interesuje mnie ustawienie ciśnienia pod wagę 75kg ile psi? Ustawienie tłumienia, twardości, ProPedal i co tam jeszcze się ustawia. Ogólnie to mój pierwszy full i chcę się podszkolić aby nie latać co chwilę do serwisu. Albo żeby mi tam kitu nie wciskali . Dodatkowe porady co powinienem wiedzieć i na co uważać będą cenne.
http://www.pinkbike.com/photo/4729713/ "Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki" |
|
|
|
| swiezy |
Dodany dnia 06.02.2010 14:02
|
|
Ustawiasz jak Ci wygodnie. Propedal daje to, że nie buja rowerem jak podjeżdżasz/pedałujesz na prostej, jeździsz dużo po płaskim to dajesz na dość silny, raczej latasz, to lepiej dać na mały. Rebound - tł. odbicia - jak Ci pasuje - latasz głównie dropy - dajesz na wolniejsze, śmigasz po korzeniach - dajesz na szybkie. Bottom Out - reg. dobicia - tu bym dał na spore ciśnienie, bo jak latasz większe rzeczy, to zawsze mieć warto ten zapas skoku. Generalnie każdy lubi inaczej ustawiony rower - musisz dopasować go pod siebie i swój styl jazdy. Nie wiem po co latasz do serwisu - narzędzia swoje powinieneś mieć, a i pompka do dampera/widelca też przydatna jest. Porada: jeśli zmieniasz twardość, to zmienia się także tłumienie - jeśli sprężynę skręcasz na twardszą, to musisz też dać większe tłumienie odbicia, żeby nie podbijało Ci tyłka. |
|
|
|
| qtper |
Dodany dnia 06.02.2010 16:18
|
|
swiezy, Dzięki, o coś takiego mi właśnie chodziło. Wytłumaczyłeś pięknie. Pompkę już zamówiłem na allegro, tylko czy to ciśnienie też według uznania czy raczej jakieś przełożenie na wagę ridera? Ktoś mi mówił że moja waga razy dwa ......? Prawda to czy są jakieś standardy, tabele? http://www.pinkbike.com/photo/4729713/ "Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki" |
|
|
|
| Honiol |
Dodany dnia 06.02.2010 16:37
|
|
kiedyś widziałem taką tabelkę ale to była do amortyzatorów ![]() Najlepiej by było metodą prób i błędów. Wtedy dowiesz jak dla Ciebie jest najwygodniej |
|
|
|
| swiezy |
Dodany dnia 06.02.2010 17:05
|
|
Wiesz, np. na moim Roco jest napisane, żeby nie dawać mniej niż 170, a nie dawać więcej niż 210PSI. Dla DHX'a może nie być tak samo. Wiesz, myślę, że na razie zostaw to. Na necie są jakieś tabele, na stronie Fox'a znajdziesz na pewno jakiś "User Manual" - tam powinny być jakieś tabelki z ciśnieniami. Takie coś znalazłem na necie: "Do prawidłowego działania, Fox DHX potrzebuje powietrza o ciśnieniu minimum 75 PSI w zbiorniku wyrównawczym. Mniejsze ciśnienie spowoduje zapowietrzanie się układu. Proponujemy napompować damper na ok. 100PSI." ![]() Znalazłem też na necie kłótnię na temat prawidłowego ciśnienia. Wychodzi na to, że powinieneś mieć napisane gdzieś na naklejce, albo w instrukcji obsługi. I to musi być dokładnie do twojego modelu DHX 4.0, bo 3.0 lub 5.0 mogą mieć już inny zakres ciśnień. Edytowane przez swiezy dnia 06.02.2010 17:18 |
|
|
|
| Przeskocz do forum: |

. Dodatkowe porady co powinienem wiedzieć i na co uważać będą cenne.