Login · Register
03.09.2010 02:05:29

HCFR poleca:

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Ankieta

W sezonie 2010

będę ostro trenował i zrobię licencję - racing źąą

coś tam będę trenował i pościgam się bez spinki

wylane na trening i zawody - freeride bejbe!

wszystkiego po trochu

mam dość rowerów, odpuszczam jeżdżenie

Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.

Wyniki
Komentarzy : 6
Archiwum Ankiet

Aktualnie online

· Gości online: 15

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 4,013
· Najnowszy użytkownik: erni22

Zobacz temat
Kto jeszcze czyta ten temat? 1 gość(ci)
 Drukuj temat
Poczatki FR
Tylu
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 06.09.2009 17:22

Data rejestracji: 06.09.09

Witam wszytkich!

Zakladam ten temat, poniewaz mam pare pytan do bardziej doswiadczonych riderow. Otoz tak :

Od jakiegos czasu bardzo podoba mi sie grawitacyjna jazda na rowerze. Na razie nie potrafie sprecyzowac co najbardziej, ale mysle ze to wkoncu wyjdzie w praniu.Chcialbym sie dowiedziec kilka rzeczy o tym jak zaczac jezdzic,na jakim sprzecie , w jaki sposob , co prawda troche juz probowalem na rowerze do XC , ale chyba sami wiecie jak to moglo wygladac. Dosc wazna sprawa jest to ze jestem dosc mlody ( 2 gimnazjum ), ale przeciez im wczesniej sie zacznie tym lepiej. Zacznijmy moze od sprzetu. Otoz tak moja sprawa jest dosc nie typowa bo na rower moge przeznaczyc jakies 3-4 tysiace , wiecej nie moge dolozyc. tylko chodzi oto ze im drozszy bedzie rower tym prawdopodobnie bede musial dluzej na niego oszczedzac wiec wolalbym, zeby byl jak najtanszy. No i teraz od wieczny dylemat czy rower typu full , czy hardtail ? I czy skladac rower czy kupic gotowy ? Myslalem tez nad rowerem uzywanym ale to raczej nie wchodzi w gre. Slyszaszalem ze lepszy na poczatek jest hardtail a pozatym za 3 tysiace nie ma zadnego fajnego fulla wiec narazie biore pod uwage rower NS bikes Core 2 lub 3 . Wydaje mi sie, ze bedzie dobry bo ma troszke lepsze czesci od rowerow innych firm w tej cenie i chyba jako jedyny w tym przedziale cenowym ma jakiegos bombera powyzej 100mm skoku, a nie 100mm bomber albo duro.

Nastepna sprawa jest to jak ja mam zaczac? Zaczac gdzies skakac czy poprostu jezdzic po lesie oswajac sie z rowerem i powoli sie przymiezac do skoczni czy porywac sie odrazu na skakanie ? Mieszkam na obrzezach Krakowa i mam do najblizszych miejscowek niezly kawalek drogi.(moglbym tez moze cos zbudopwac ale nie wiem jak to ma wygladac). Najblizej mam do trupiego lasu w sumie albo do myslenic samochodem .... Mysle ze w tygodniu bede jezdzil maksymalnie do trupiego lasu bo mam lekcje od 12 do 18 wiec troche mam zepsuty dzien. Inna sprawa to taka ze nie ma mnie kto nauczyc jezdzic bo wiekszosc Krakowskich riderow uwaza wszystkich ponizej 18 lat za gowniarzy(w sumie maja racje ale istnieja tez wyjatki) ,ktorzy nie szanuja czyjejs pracy i wszedzie smieca . Ja naprawde nie chce taki byc . Jedynymi osobami , ktore jezdza na rowerze sa wlasnie takie osoby "szpanerzy" poprostu szkoda slow.Wszystkich bardzo prosze o podpowiedzi i dziekuje za uwage, prosze tez o wyrozumialosc ,poniewaz jest to moj pierwszy post i przepraszam za bledy interpunkcyjne i ortograficzne.Przed napisaniem tematu troche poczytalem o Freeridzie i sie przygotowalem ale prosze o pisanie odpowiedzi w dosc prostu sposob.

z gory dzieki za odpowiedzi i Pozdrower !
NO RISK NO FUN

Dopiero zaczynam Pfft

santaradix71
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 06.09.2009 17:50
Awatar

Data rejestracji: 10.06.07

...no więc tak...miałeś już jakieś doświadczenie na rowerze do xc tak???czyli ogarniasz temat...teraz masz jakiegoś kolesia który jeżdzi na fullu???jak tak to może jakaś jazda próbna???będziesz miał porownanie jakieśWinkJa zaczynałem od sztywniaka(dobra sprawa bo ogarniasz technike)...za 4 koła kupisz jakiegoś fulla(używka)...generalnie jest już po sezonie i zaczyna się sale...
szukaj na allegro!!!kupisz sztywniaka pojezdzisz i załapiesz bakcyla...czyli będzie upgrade...norma!!!tylko na to idzie duuużżżoooo kasy...więc polecam kupno fullaGrin
http://www.allegro.pl/item726882489_kona_stinky_2008_66_hayes_fsa_shimano_marzocchi.html
http://www.allegro.pl/item732605488_kona_stinky_2007.html
http://www.allegro.pl/item730269868_norco_shore_z_2007_roku_nie_kona_stinky_dh_fr.html
...z tych podanych stawiam na NORCOWink
to tyle z mojej stronyWink
Edytowane przez santaradix71 dnia 06.09.2009 20:58
radix

yabol
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 06.09.2009 20:37
Awatar

Data rejestracji: 25.03.06

ja na konę Pfft
www.RFTR.yoyo.pl

Giant Klan
img519.imageshack.us/img519/3895/sigchainsawgirlkh9.png

www.RFTR.yoyo.pl
santaradix71
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 06.09.2009 20:59
Awatar

....sorrki już jest poprawnieGrin
radix

Tylu
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 06.09.2009 21:48

Data rejestracji: 06.09.09

dobra to tyle o sprzecie wypowiedzcie sie o tym jak zaczac ...
NO RISK NO FUN

Dopiero zaczynam Pfft

santaradix71
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 06.09.2009 21:55
Awatar

...normalnie!!!wsiadasz i kręcisz...jeżeli łapie Ciebie jakaś nuda itp to se odpuść...nie masz zajawki...nie ma innej opcji jak próbować!!!co mamy napisać???skacz z krawęzników może jakieś korzenie???tak na prawde to nie ma reguły...
radix

Przeskocz do forum:
typy bukmacherskie | ogłoszenia suwałki | irokezy | długie włosy | Serwis wózki widłowe Kraków | vestuviniai | cyfra plus | terakota | fryzury | gaszenie gazem | Szklarz Poznań | dermatolog warszawa | Aranżacje Ogrodów | Oprogramowanie Magazynowe | trampoliny | sprzęt fitness | Testy do Policji | konferansjer | Fotografia œlubna | Perfumy | Gry Online | Filmy Online | Meble Ogrodowe Rattanowe | Oferty na sylwester | wyszukiwarka mp3 | Perfumy | myjnia samochodowa | dentysta warszawa | materace |